Huvudvärk

Att sitta inne en hel dag i en mörk inspelningsstudio ger huvudvärk har vi märkt.

Fast det som är allra störigast och gör oss mest trötta är när det krånglar med att rigga upp. Som i onsdags när vi skulle filma Snix som firar ner sig över hunden. Vi hade tre korta sekvenser att filma och en hel lång dag på oss till omrigg och filmning.

Vi kom vid 9 på morgonen och rev, städade, riggade om och riggade upp. Och kl 4 (4!!!) kunde vi börja filma den första och andra sekvensen. Sen blev det kanske 1, 5-2 timmars omrigg till och sen kunde vi filma den tredje. Och när vi är på bild 26 av 40 och ÄNTLIGEN har fått animationen och alla armatursystem att funka- så fastnar armen som håller uppe kontakten vi animerar i en vägg. Och kan inte flyttas mer.

Ibland är vi såna idioter. Man riggar om så länge och pysslar med ljus, jämför bilder, fixar och donar och man är 95% klar. Så börjar man filma. Och MITT I filmandet så märker man att vi inte förberett tillräckligt. Att det inte går att filma mer, riggen fastnar i en vägg eller något annat.

En lärdom vi ska dra av detta, att sätta på vår kontroll-lapp som vi kör med: Kolla att animationen och dess rigg fungerar hela vägen innan vi börjar filma! Andra saker vi har på lappen har kommit dit av dyrköpta lärdomar:

Kolla vitbalansen

25 bilder per sekund

Lägg på 16:9-masken

Jämför med tidigare bilder

Spara på hårddisk

Ställ skärpan

Vi låter som fullständiga idioter om vi måste ha en komihåglapp för detta, men när man sitter och har tusen saker för övrigt, som animation, ljus, fladder osv att tänka på så är det så lätt att man glömmer det grundläggande.

En annan sak som jag har kommit på har att göra med scenografi. I dessa scener med snix som firar ner sig för en vägg så har jag målat väggen mörkt brunröd för att det är så jag tänker mig att ett fläktsystem eller något ditåt ofta ser ut. Inget fel i det, det ser ok ut. MEN. När detta är den enda bakgrunden och kombineras med en hylla i trä, en lampa i mässing och trä och endast lite grann i bilden är kallt och metalliskt, ja då ser det ganska mysigt ut. Och vi vill ju inte att det ska se mysigt ut! Det ska ju se kallt och otäckt ut! Varför, o varför målade jag inte väggen blå istället?

Suck.

Och detta kommer man på alltför sent, när vi redan filmat många scener med den bakgrunden. Men men. Man får ta med sig lärdomen vidare i filmen och så får det bli en lite mysigare sekvens just här. Men jag känner mig dum, det får jag erkänna :)

Skriv en kommentar

Bloggarkiv

november 2015

september 2015

augusti 2015

juni 2015

februari 2015

april 2014

januari 2014

december 2013

november 2013

augusti 2013

mars 2013

november 2012

april 2012

mars 2012

december 2011

november 2011

september 2011

juni 2011

maj 2011

oktober 2010

juni 2010

juni 2009

april 2009