Slutljud

Förra veckan var tung. Speciellt slutet av förra veckan.
Först var vi tvungna att få ut ljudet till ett enda samlat spår, musik och repliker och allt. Detta fixade vi och provade att lägga ihop med vår film uppe i filmredigeringen.
Det vi märkte då var att vi hade mastrat vårt ljud alldeles för lågt. Ljudspåret gick knappt att höra, om man jämförde med Kurts introsång som vi också lade in direkt i redigeringen så var ljudet ALLDELES för lågt.
Vi fick då tips av ljudlärare och CJ hur vi skulle mastra upp ljudet med ett speciellt masterspår som vi lade in som ett extra spår i proTools. När vi höjde det var det vissa ljud som stack iväg och gick över nollan, alltså var alltför högt och kunde skada både utrustning och öron. Vi lade då kompressorer på de allra starkaste ljuden och det blev bättre. När vi bouncade ihop spåren till ett nytt spår att ta upp så gjorde vi ett extra steg- lade in hela det nya spåret vi fått i proTools igen och komprimerade hela rubbet lite lite grann. Och så lade vi på ett EQ där vi plockade bort frekvenser under 40Hz samt över 15-17kHz. Detta för att slippa oönskat brum och övvertoner som man ändå inte kan höra.
Det nya ljudspåret lade vi in i redigeringen och vi lyckades bränna ut vår första DVD!

I slutet av förra veckan var vi riktigt trötta och less less less på ljudet. Vi ville bara bli färdiga. Men under helgen ändrade vi oss och beslöt oss att gå in i ljudet en gång till. Det var vissa saker vi inte var helt nöjda med helt enkelt. Det gällde lite småfix- några panoreringar- alltså att ett ljud borde höras mer från vänster än höger högtalare tillexempel. Det var några nivåer- alltså ljudstyrkor som behövde regleras. Det var lite trix med munsynket som verkade ha levt sitt eget liv lite grann på några ställen. Och det viktigaste- det behövdes MER folk/arbetsljud i magen. Det fick inte kännas så TOMT, det var ju inte den känslan vi ville åt!

Vi satt nere i proTools och fixade alla dessa saker igår, vi letade efter möjliga ljud att använda i ljudbiblioteket och på freesound.org. Vi spelade in fler visslingar och mumlanden av sången och slutligen lade vi också in ett barljud som vi använde som ljudmatta under magscenerna. Detta ljud lät mest som "mycket folk". Och det var ju det vi ville åt!

I fredags var vi ganska retliga, med huvudvärk, lite irriterade på varandra och lite besvikna på filmen.
I går blev vi så nöjda! Det kändes så VÄRT att ha lagt tre, fyra extra timmar på ljudet och slippa irritera sig över småsaker som ändå var så pass lätta att fixa!
Vi är faktiskt ganska nöjda med ljudet nu!

Bloggarkiv

november 2015

september 2015

augusti 2015

juni 2015

februari 2015

april 2014

januari 2014

december 2013

november 2013

augusti 2013

mars 2013

november 2012

april 2012

mars 2012

december 2011

november 2011

september 2011

juni 2011

maj 2011

oktober 2010

juni 2010

juni 2009

april 2009